TOG waarde
Met de TOG waarde weet je precies hoe je zorgt voor de juiste temperatuur voor je baby in bed. Deze handige waarde vertelt je welke slaapzak je nodig hebt, of er een extra deken bij mag en welke pyjama je de kleine het beste aantrekt.
wat is TOG waarde?
TOG waarde staat voor Thermal Overall Grade. Het is een waarde die je vindt op de labels van babybeddengoed, zoals een slaapzak, omdat dit aangeeft hoeveel warmte wordt doorgelaten. Als beddengoed een lage TOG waarde heeft, dan gaat warmte snel verloren. Bij een hoge waarde wordt de warmte goed vastgehouden. Een goede TOG waarde is belangrijk voor de veiligheid en comfort van je baby. Een baby kan nog niet goed zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bovendien kan hij nog niet aangeven wanneer die het te warm of te koud heeft.. Daarom is het belangrijk dat ouders dit goed in de gaten houden en je kindje naar de juiste warmte aan te kleden.
hoe bereken je de TOG waarde?
TOG waarde is eenvoudig te berekenen door de getallen bij elkaar op te tellen. Een rompertje heeft vaak een waarde tussen de 0,5 en 1,0. Daarom is het perfect voor je baby om in te slapen bij een gemiddelde temperatuur. Stel je combineert een rompertje van 1,0 met een slaapzak van 3,0, dan heb je een TOG waarde van 4,0. Let op: de TOG-waardes helpen je op weg bij het bepalen van de juiste dikte van de kleding en het babytextiel. Maar onthoud dat het altijd het beste is om zelf de warmte van je kleintje te checken.
welke TOG waarde bij welke temperatuur?
kamertemperatuur | maximum TOG-waarde | babytextiel en babykleding |
---|---|---|
< 16 °C | 4,0 TOG | Romper, slaapzak, laken en deken, of romper, laken en meerdere dunne dekens |
16-19 °C | 2,5 TOG | Romper, slaapzak, laken en dunne deken |
20-22 °C | 2,0 TOG | Romper met slaapzak, of romper met laken en dunne deken |
23-25 °C | 1,0 TOG | Romper of laken |
> 26 °C | 0,5 TOG | Alleen een luier |
Voor welke temperatuur je welke TOG waarde kunt aanhouden vind je in bovenstaande tabel. Dit kun je ook gebruiken om te bepalen welke slaapzak je wilt gebruiken bij de temperaturen. Tijdens de nacht is het meestal tussen de 16 en 20 graden. Daarvoor houd je een waarde van 2,5 aan. Is het overdag warmer, tussen de 23 en 25 graden? Dan is 1,0 voldoende. Voor een hete dag boven de 26 graden kun je zelfs 0,5 aanhouden.
shop babybeddengoed
wat is een goede TOG waarde?
Een goede TOG waarde voor een slaapzak of dekbed hangt af van de kamertemperatuur en varieert tussen 1,0 en 4,0. In de zomer is een waarde tussen de 1,0 en 2,5 geschikt. In de winter heb je minimaal een waarde van 2,5 nodig. De hoogste waarde, 4,0, geldt voor temperaturen onder de 16 graden. Zakt de temperatuur ver onder de 16 ‘s-nachts in de kamer? Dan kun je het beddengoed eenvoudig combineren met meer lakens of een warme pyjama.
welke TOG waarde in de winter?
Veilige TOG waarden voor een baby liggen altijd tussen de 0 en de 4,0. Omdat het in de winter kouder is, heb je meestal minimaal 2,5 nodig. In de winter is het dus extra belangrijk de waarden goed bij elkaar op te tellen om te voorkomen dat je baby het te warm of te koud heeft. Zowel een te koude als een te warme temperatuur zorgen ook voor een slechte nachtrust waardoor je kindje vaker wakker wordt ‘s-nachts. In het ergste geval kan een te hoge temperatuur leiden tot warmtestuwing en wiegendood als gevolg.
welke TOG waarde in de zomer?
Een waarde tussen de 1,0 en 2,5 is vaak geschikt in de zomer. Bij hoge temperaturen boven de 26 graden is een waarde van 0,5 soms al voldoende. Dat betekent dat de dekens weg mogen en een luier voldoende is. Let goed op hoe warm het precies is in de kamer. Koelt het flink af in de nacht? Dan is een rompertje of een extra laken wel verstandig. Bij een gemiddelde temperatuur van 20 graden houd je een TOG waarde van 2,0 aan.
check de warmte van je kindje
Het veiligste is om zelf de temperatuur van je kindje te checken. Neem de TOG waardes dus als startpunt, maar controleer altijd hoe je kleintje erbij ligt en wat zijn of haar temperatuur is. Hieronder lees je hoe je de temperatuur van je baby gemakkelijk controleert. Als de voetjes aangenaam voelen, weet je dat je kindje het warm genoeg heeft. Voel ook regelmatig in de nek. Voelt het een beetje klam? Dan heeft je baby het te warm. Trek in dat geval een laagje uit, of laat je kindje onder alleen een lakentje slapen.
shop babyslaapzakken
een fopspeen is fijn én veilig voor je baby
Een fopspeen bij het slapen heeft ook veiligheidsvoordelen. Je kindje slaapt er dieper door, waardoor hij of zij minder draait. Je baby zal ook eerder het hoofdje draaien als de speen in het gezicht drukt. Hierdoor laat je je kleintje dus extra veilig slapen. Krijgt je baby borstvoeding? Begin dan pas met de fopspeen als dat helemaal goed gaat. Als je baby flesvoeding krijgt, dan mag je meteen een fopspeen geven.
Als je meerdere fopspenen in het ledikantje legt is de kans groot dat je baby zelf de speen weer terug kan vinden als hij hem kwijt is.
Meer tips voor een zachte en veilige nachtrust voor je baby
tip 1: maak het bedje ‘kort’ op
Maak in de eerste tijd het wiegje of ledikantje kort op. Met zijn voetjes bijna tegen het voeteneinde en stof tot aan de schouders, glipt je newborn niet zomaar met zijn hoofdje onder het beddengoed. Veiligheid staat voorop! Stop het lakentje en de deken goed onder het matras en vouw de deken niet dubbel. Op die manier krijgt je baby het namelijk al snel te warm.
tip 2: leg je baby niet bij je in bed
In het begin wil je je kindje het liefst zo dicht mogelijk bij je hebben. Maar het is geen goed idee om je baby bij jou in bed te slapen slapen. Dit vergroot namelijk de kans op wiegendood, omdat:
- Je baby oververhit kan raken door de warmte van je dekbed, of door jouw lichaamswarmte.
- Je baby tegen je aan rolt, waardoor er ademhalingsproblemen ontstaan.
- Je baby tussen twee matrassen vast kan komen te zitten.
Door je kindje in een wieg, ledikant of co-sleeper te leggen, voorkom je het ontstaan van deze problemen. Gelukkig kun je het kinderbedje wel lekker dichtbij je eigen bed zetten. Zo houd je makkelijk toezicht en ben je er snel bij als je baby je nodig heeft.
tip 3: houd de slaapplek van je kindje in de gaten
Slaapt je kindje in een andere kamer? Houd dan (ook overdag) regelmatig een oogje in het zeil. Tip: een babyfoon met een camera maakt dit een stuk makkelijker. Met één druk op de knop heb je je baby in beeld. Vanaf het moment dat de kleine zich optrekt aan de spijlen van het ledikant laat je de bodem van het ledikant naar beneden zakken. Kleine klimmers blijven zo in hun bedje, en veilig slapen voor je baby is weer gewaarborgd.