het ontstaan van de naam: tompouce
De eerste tompouce werd gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. In 1858 werd hij geïnspireerd door een optreden van een bijzonder kleine man, genaamd Charles Sherwood Stratton. Hij trad op in het circus onder de naam General Tom Thumb (generaal kleinduimpje). Dit circus tourde door Europa en deed ook Nederland aan. Een paar jaar na dit optreden was er een artiest uit Friesland, die zichzelf Admiraal Tom Pouce noemde. Waarschijnlijk was hij geïnspireerd door Stratton, want 'pouce' is het Franse woord voor 'duim'. Het lijkt er echter op dat de Amsterdamse banketbakker alleen de naam ‘tompouce’ aan het inmiddels iconische gebakje heeft gegeven. Want het idee van de tompouce, twee laagjes bladerdeeg met room ertussen, komt oorspronkelijk uit Frankrijk. En waarschijnlijk bestaan deze gebakjes al sinds 1651. In het Frans worden ze ‘millefeuille’ genoemd, wat ‘duizend laagjes’ betekent. De tompouce als gebakje komt voor het eerst voor in de boeken in 1875. Bij HEMA verkopen we hem sinds 1932. Inmiddels is de tompouce over de hele wereld te vinden. In Italië wordt hij de ‘mille foglie’ genoemd. In België ‘boekske’ of ‘glacéke’. In de Verenigde Staten noemen ze het de ‘Napoleon’, omdat de millefeuille ook wel ‘napoleonbaksel’ wordt genoemd. Ook in Zweden, Noorwegen en zelfs Rusland wordt het zo genoemd.