HEMA icoon: de tompouce

14 miljoen tompoucen per jaar

Wie smult er niet van? Die heerlijk, knapperige tompouces met zo’n glanzende roze laag glazuur en een romige banketvulling. En af en toe, als er een oranje gelegenheid is, dan zijn ze ook verkrijgbaar met een oranje glazuurlaagje. Je kunt zelfs je eigen foto op de HEMA tompouce laten zetten. We verkopen ze al sinds 1932 en jaarlijks gaan er wel 14 miljoen van deze iconische gebakjes over onze toonbank. Maar ook al heeft HEMA al decennialang de beste tompoucebakkers, toch hebben we de tompouce niet zelf bedacht.

geschiedenis tompouce - HEMA

het ontstaan van de naam: tompouce


De eerste tompouce werd gemaakt door een banketbakker uit Amsterdam. In 1858 werd hij geïnspireerd door een optreden van een bijzonder kleine man, genaamd Charles Sherwood Stratton. Hij trad op in het circus onder de naam General Tom Thumb (generaal kleinduimpje). Dit circus tourde door Europa en deed ook Nederland aan. Een paar jaar na dit optreden was er een artiest uit Friesland, die zichzelf Admiraal Tom Pouce noemde. Waarschijnlijk was hij geïnspireerd door Stratton, want 'pouce' is het Franse woord voor 'duim'. Het lijkt er echter op dat de Amsterdamse banketbakker alleen de naam ‘tompouce’ aan het inmiddels iconische gebakje heeft gegeven. Want het idee van de tompouce, twee laagjes bladerdeeg met room ertussen, komt oorspronkelijk uit Frankrijk. En waarschijnlijk bestaan deze gebakjes al sinds 1651. In het Frans worden ze ‘millefeuille’ genoemd, wat ‘duizend laagjes’ betekent. De tompouce als gebakje komt voor het eerst voor in de boeken in 1875. Bij HEMA verkopen we hem sinds 1932. Inmiddels is de tompouce over de hele wereld te vinden. In Italië wordt hij de ‘mille foglie’ genoemd. In België ‘boekske’ of ‘glacéke’. In de Verenigde Staten noemen ze het de ‘Napoleon’, omdat de millefeuille ook wel ‘napoleonbaksel’ wordt genoemd. Ook in Zweden, Noorwegen en zelfs Rusland wordt het zo genoemd.

tompouce - HEMA

foutje

Het had trouwens niet veel gescheeld of HEMA had de tompouce nooit in haar assortiment opgenomen. Volgens een hardnekkige legende dankt onze gebaksafdeling haar bestaan namelijk aan een 'foutje' in een van onze lunchrooms. In 1932 had een verkoopchef veel te veel gebak besteld voor de lunchroom. Uit pure wanhoop vroeg hij zijn baas of hij wat toonbank in de winkel mocht gebruiken om daar het gebak te presenteren. Dat mocht, en binnen een mum van tijd was het gebak uitverkocht. De geboorte van onze gebaksafdeling was een feit. Een afdeling die nu niet meer weg te denken valt: geliefd onder miljoenen Nederlanders, arm én rijk, beroemd tot over de grenzen.

zo wordt de tompouce gemaakt

Over de smaak hoeven we niet te twisten. Maar misschien wel over de beste manier om een tompouce te eten. Laat je hem heel en schuif je ‘m zo naar binnen? Of leg je de bovenste laag onderop, zodat je van alles tegelijk een hapje meepakt? We laten de manier waarop jij de HEMA tompouce verslindt natuurlijk helemaal aan jou over. Dan kunnen wij ons bezighouden met waar we goed in zijn: de HEMA tompouce maken in onze eigen bakkerijen. Van knapperige bodem en verse room, tot glanzend roze glazuurlaagje: aan ieder onderdeel wordt evenveel aandacht besteed.

In de HEMA bakkerij beginnen onze bakkers met het bladerdeeg: we mengen bloem, boter en water. Dit deeg wordt uitgerold tot één grote plak, bestaande uit heel veel dunne laagjes deeg. Daarna wordt 'ie een half uurtje in de oven gebakken en ondertussen wordt de room luchtig geklopt. Oven klaar? Room spuiten maar! Over de krokante bodem wordt een dikke laag room gladgestreken, met daar bovenop nog een krokante laag bladerdeeg én natuurlijk die heerlijke laag roze glazuur. Tot slot wordt deze enorme tompouce gesneden in 72 losse tompoucen.

afmeting tompouce

De afmeting van iedere tompouce is 4 x 10 cm groot. Daardoor passen er precies vier stuks in een doosje.

Heb je na dit smakelijke verhaal ook zo'n zin gekregen in zo’n overheerlijke tompouce ze heel gemakkelijk? Je bestelt in onze webshop. Wist je trouwens dat HEMA naast tompoucen, ook veel andere op de tompouce geïnspireerde artikelen in het assortiment heeft?

Taartje cadeau doen? Geef een HEMA appeltaart cadeau.

gebaksvitrine HEMA 1970

HEMA gebaksvitrine, anno 1970

gebaksvitrine HEMA 1980

HEMA gebaksvitrine, anno 1980

gebaksvitrine HEMA 1990

HEMA gebaksvitrine, anno 1990

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje