BBQ schoonmaken met HEMA

Kijk jij ook zo uit naar de eerste BBQ van het jaar? Eindelijk samen in de zon dineren, terwijl de BBQ het werk voor je doet. Voor veel mensen hét hoogtepunt van het seizoen! Maar zodra je dat vieze BBQ-rooster ziet, is de kans groot dat je zin snel verdwijnt. Geen zorgen! Met de handige tips van HEMA maak jij je BBQ in een handomdraai weer schoon.
wanneer moet je de BBQ schoonmaken?
Er zijn verschillende momenten waarop je de BBQ schoon moet maken. Als je een nieuwe BBQ koopt, neem deze dan voor het eerste gebruik af met afwasmiddel en een doekje. Zo ben je er zeker van dat alle fabrieksstoffen weg zijn.
Daarnaast is het verstandig om je BBQ na elk gebruik schoon te maken. Doe dit het liefst zo snel mogelijk na het gebruik. Je hoeft echt niet meteen na het eten op te staan, maar reinig de BBQ wel voordat je naar bed gaat. Dan is het makkelijker om alles goed schoon te krijgen.
Als je tot de volgende dag wacht, zullen etensresten aangekoekt raken aan het rooster en de binnenkant van de BBQ. Dat levert alleen maar extra werk op, dus maak je toekomstige zelf blij met een schone BBQ.
Het is ook goed om de grill twee keer per jaar grondig schoon te maken. Zo gaat hij langer mee! Bovendien smaakt vlees, vis en groente een stuk lekkerder van een schone BBQ en bakt alles minder snel aan.
hoe moet je het rooster van de BBQ schoonmaken?
De manier waarop je het rooster van je BBQ het beste kunt schoonmaken, hangt af van het materiaal van de grill. Als het rooster nog warm is, kun je vet en etensresten eenvoudig wegvegen. Afspoelen met heet water is dan vaak al genoeg om het vuil te verwijderen. Blijft er toch wat zitten? Gebruik dan een staalsponsje om alles te verwijderen.
RVS BBQ-rooster
Voor een BBQ-rooster van RVS is het simpel: met wat water en een spons haal je het meeste vuil zo weg. Als je last hebt van aangekoekte etensresten, kun je het rooster het beste laten weken in water met zeep. Spoel het rooster daarna goed af.
gietijzeren BBQ-rooster
Om een rooster van gietijzer te reinigen, kun je beter geen zeep gebruiken. Was het rooster liever met een borstel en heet water. Voor aangekoekt vuil kun je grof zeezout gebruiken. Smeer het rooster na het schoonmaken in met een beetje olie om roest te voorkomen.
Is de BBQ al helemaal afgekoeld? Verwijder dan eerst de etensresten met een borstel en droog het rooster goed af. Verwarm de oven tot 150 graden en zet het rooster daar 2 minuten in. Laat het daarna afkoelen en wrijf het daarna in met plantaardige olie. Zo maak je het rooster schoon én bescherm je het!
emaille BBQ-rooster
Voor het reinigen van een emaille rooster kun je water en zeep gebruiken. Let op: gebruik geen schurende middelen zoals een schuurspons of staalborstel, want die kunnen het materiaal beschadigen. Wacht je te lang met schoonmaken? Leg het rooster dan 12 uur in een sopje om het aangekoekte vuil los te weken.
shop schoonmaakspullen bij HEMA
hoe kun je hardnekkige en aangekoekte resten verwijderen?
Soms is er wat meer werk nodig om aangekoekte resten te verwijderen, vooral als je de BBQ de hele winter niet hebt gebruikt. In dat geval kun je de volgende dingen proberen:
- Verwijder aangekoekte resten met baking soda. Meng 3 eetlepels baking soda met 1 eetlepel water om een pasta te maken. Breng deze pasta aan op het rooster. Maak het rooster daarna schoon met een spons.
- Verwijder aangekoekte resten met citroen. Snijd een citroen doormidden en smeer het rooster in met de twee halve stukken. Laat het citroensap 2 uur intrekken. Dit helpt om vet en etensresten los te maken. Veeg daarna het rooster schoon met een microvezeldoek of spons.
- Verwijder aangekoekte resten met aluminiumfolie. Scheur een stuk van ongeveer 20 centimeter af en maak er een prop van. Wrijf hiermee over het BBQ-rooster om de hardnekkige resten los te maken. Poets het rooster daarna schoon met een borsteltje.
verschillende soorten BBQ’s schoonmaken
Net zoals bij het reinigen van het rooster geldt ook hier: de manier van schoonmaken hangt af van het materiaal van de BBQ. Zo maak je een gasbarbecue weer op een andere manier schoon dan een houtskoolbarbecue. HEMA legt per type BBQ uit hoe je deze schoonmaakklus aanpakt.
houtskoolbarbecue schoonmaken
De buitenkant van de deksel kun je schoonmaken met een sopje en een schuursponsje. De binnenkant is vaak wat meer werk, omdat daar het meeste vuil en aangekoekte resten zitten. Gebruik ook hier een sopje en een stevige schoonmaakborstel om alles goed schoon te krijgen. Hoe je het rooster schoonmaakt, heb je eerder kunnen lezen.
Verwijder daarna de kolen uit de houtskool BBQ als je dat nog niet hebt gedaan. Wanneer alles is afgekoeld en de kolen eruit zijn, kun je de kuip van je BBQ schoonmaken. Vaak ligt er stof of losse etensresten op de bodem. Schep deze eruit of gebruik een aszuiger om het op te zuigen. De kuip zelf kun je gewoon afnemen met een sopje en een doekje, zodat je BBQ weer helemaal schoon is.
gasbarbecue schoonmaken
Als je de gasbarbecue wilt reinigen, is het belangrijk om eerst de gasfles dicht te draaien en los te koppelen. Verwijder dan het rooster en maak het schoon. Daarna kun je de kappen van de branders en de branders zelf schoonmaken. Je kunt hiervoor een eenvoudig sopje gebruiken.
Let op: wees voorzichtig bij het schoonmaken van de branders. Veeg eerst het vuil weg met een doekje of papiertje en schrob niet. Maak de kleine gaatjes voorzichtig schoon met een tandenstokertje. Zo blijft je barbecue in goede staat.
elektrische barbecue schoonmaken
Voordat je begint met het schoonmaken van je elektrische barbecue, is het belangrijk om eerst de stekker uit het stopcontact te halen. Zorg er ook voor dat de elektronische onderdelen niet te veel in contact komen met water, zodat je de barbecue niet beschadigt.
Het schoonmaken gaat makkelijker als je de barbecue eerst goed opwarmt. Zet hem dus even aan en laat hem een kwartiertje op de hoogste stand draaien. Dit maakt het losweken van vet en etensresten eenvoudiger.
Verwijder vervolgens de etensresten van het rooster met een borsteltje. Als er hardnekkige resten zijn, kun je een beetje warm water met afwasmiddel gebruiken om het rooster schoon te maken. Wees voorzichtig met het water en zorg ervoor dat het niet in de elektrische onderdelen komt.
Na het schoonmaken van het rooster kun je de buitenkant van de barbecue afnemen met een doekje en een mild schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat je alle onderdelen goed droogt voordat je de barbecue weer opbergt. Zo is je BBQ helemaal klaar voor de volgende zomerse BBQ-sessie!
alles voor een gezellige BBQ
tips voor het onderhouden van je BBQ
Om te zorgen dat je BBQ langer meegaat en je minder schoonmaakwerk hebt, zijn er een paar handige tips die je kunt volgen.
- Let goed op het vlees: Zorg ervoor dat het vlees niet aanbrandt, zodat etensresten niet aan het rooster blijven plakken. Dit kun je voorkomen door het rooster voor ieder gebruik in te smeren met olijf- of zonnebloemolie.
- Maak zelf een anti-aanbaklaag: Voordat je begint met barbecueën, verhit je de BBQ eerst. Snijd een aardappel doormidden en wrijf de aardappel over het rooster. Het zetmeel in de aardappel helpt om een anti-aanbaklaag te maken, zodat etensresten minder snel vastplakken aan het rooster.
- Gebruik olie of citroen: Je kunt het BBQ-rooster ook insmeren met plantaardige olie, zoals zonnebloem- of olijfolie. Een halve citroen gebruiken heeft hetzelfde effect en voorkomt dat eten blijft plakken. Dit bespaart tijd tijdens het schoonmaken.
- Regelmatig schoonmaken: Vet- en etensresten kun je nooit helemaal voorkomen. Door het rooster goed te onderhouden, maak je het schoonmaakproces wel een stuk makkelijker. Maak de BBQ na iedere sessie schoon, en geef de BBQ 2 keer per jaar een grondige reiniging.
Met deze tips blijft je BBQ in topconditie en bespaar je tijd tijdens het schoonmaken!