vloer dweilen in 3 stappen
Om je vloer écht schoon en fris te houden, is stofzuigen alleen niet genoeg. Regelmatig dweilen hoort er ook bij. Het lijkt misschien een flinke klus, maar met de juiste tips is het sneller gedaan dan je denkt. Voeg dweilen toe aan je wekelijkse schoonmaakroutine en geniet direct van het resultaat. Het is een wereld van verschil!
hoe vaak moet je je vloer dweilen?
Er is geen vaste regel voor hoe vaak je je vloer moet dweilen. Dit hangt af van hoe intensief de vloer wordt gebruikt, of je binnenshuis schoenen draagt en of je huisdieren hebt. Het is daarom handig om na het stofzuigen te beoordelen of een dweilbeurt nodig is. Als richtlijn kun je aanhouden om je vloer in ieder geval eens in de twee weken te dweilen voor een frisse uitstraling.
vloer dweilen? aan de slag!
Wordt het tijd om jouw vloer te dweilen, maar weet je niet hoe je het het beste aanpakt? Wij leggen het je uit in drie stappen:
- Stap 1: De voorbereidingen
- Stap 2: Vloer dweilen
- Stap 3: Vloer (laten) drogen
stap 1: de voorbereidingen
Ook bij dweilen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Begin altijd met het stofzuigen van de vloer, zodat het meeste stof is verwijderd en je dweil langer schoon blijft. Dit zorgt er ook voor dat je het sopje minder vaak hoeft te vervangen. Vergeet niet om onder de meubels te stofzuigen en losse vloerkleden weg te halen.
Schuif andere accessoires, zoals bloempotten, bijzettafeltjes, speelgoed, stoelen en de kattenbak zoveel mogelijk opzij. Dit maakt zowel het stofzuigen als het dweilen een stuk makkelijker. Heb je huisdieren of kinderen? Zorg ervoor dat ze even niet in de kamer komen waar je bezig bent, zodat je vloer mooi strak blijft zonder voet- of pootafdrukken. Zonde als al dat werk voor niets is!
Verzamel daarna de juiste spullen voor het dweilen van de vloer. Je hebt nodig:
- Een dweil. Gebruik het liefst een schone (niet te oude) dweil. Versleten dweilen maken namelijk minder goed schoon.
- Een wringemmer (en optioneel daarnaast een normale emmer).
- Een schoonmaakmiddel. Let op: kies een schoonmaakmiddel dat geschikt is om te gebruiken op jouw type vloer. Zo voorkom je dat de vloer beschadigd raakt of dof wordt.
- Optioneel: Een extra dweil.
welk schoonmaakmiddel kun je gebruiken voor het dweilen van de vloer?
Harde vloeren moeten allemaal geregeld gedweild worden. Maar met welk schoonmaakmiddel je jouw vloer het beste kunt dweilen, verschilt per oppervlak. Zo kun je voor laminaat, pvc en keramische tegelvloeren allesreiniger gebruiken om te dweilen. Je kunt ook een sopje maken met soda en een scheutje schoonmaakazijn.
Heb je een houten vloer, dan kun je het beste groene zeep gebruiken. Andere producten kunnen de vloer beschadigen. Let op: als je houten vloer is behandeld met vloerwas kun je de vloer niet dweilen. Op het moment dat er water tussen de planken komt, kan het hout beschadigd raken!
tips voor het maken van het sopje
Wanneer je alle benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om het sopje klaar te maken. Vul een emmer met lauwwarm water en voeg een klein beetje schoonmaakmiddel toe.
- Tip 1: Gebruik geen heet water, want dat kan ervoor zorgen dat er zeepresten achterblijven, waardoor de vloer kan gaan plakken en strepen kan vertonen.
- Tip 2: Zorg er ook voor dat je niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt. Dit voorkomt dat er een doffe waas op de vloer achterblijft of voetafdrukken zichtbaar worden nadat de vloer is opgedroogd.
- Tip 3: Een handige vuistregel is om maximaal twee eetlepels schoonmaakmiddel te gebruiken per emmer lauwwarm water.
alles voor een blinkende vloer
stap 2: vloer dweilen
Doop de dweil in het sopje en wring hem daarna goed uit. Het wringen is belangrijk, omdat je niet wilt dat de dweil te nat is tijdens het dweilen. Een te natte dweil laat te veel water achter op de vloer, waardoor de vloer kan beschadigen (vooral bij houten vloeren en laminaatvloeren) en minder snel opdroogt. Hierdoor kunnen er strepen, vlekken en voetafdrukken ontstaan.
Het is handig om in een hoek te beginnen met dweilen. Maak het liefst rechte banen; op deze manier voorkom je strepen, weet je precies waar je wel en niet bent geweest en voorkom je dat je het vuil weer op de schone vloer poetst. Dweil van de hoek naar de deur toe en zorg ervoor dat je niet te veel druk op de dweil of mop zet. Dit kan krassen in de vloer achterlaten.
De dweil neemt telkens vuil op. Daarom is het belangrijk om hem regelmatig uit te spoelen en opnieuw nat te maken. Het is het beste om de vieze dweil steeds uit te spoelen in de wringemmer en hem weer nat te maken in een andere emmer met daarin het schone sopje. Zo kun je het sopje langer gebruiken. Heb je maar één emmer, dan moet je het sopje vaker vervangen.
Let op: Zorg dat je het sopje altijd vervangt voordat het bruin is door het vuil.
stap 3: vloer (laten) drogen
Omdat je de vloer vanuit de hoeken richting de deur dweilt, kun je de kamer steeds verlaten zonder over de natte vloer te hoeven lopen. Dat is handig, want je hebt na het dweilen een nieuwe droge dweil nodig om de vloer droog te maken. Als je wilt, kun je de vloer ook aan de lucht laten drogen.
Wil je de droogtijd wat versnellen, dan kan het helpen om de ramen open te zetten. Maar let op: stap niet op de net gedweilde vloer!
Als de vloer helemaal droog is, kun je er weer overheen lopen en de meubels en accessoires terugzetten. Om te voorkomen dat er direct weer stof en vuil op je prachtige vloer terechtkomt, kun je de poten van de meubels afnemen met een nat keukenpapiertje.
Als laatste maak je de gebruikte dweil schoon door hem met een beetje water en afwasmiddel grondig te spoelen en hem daarna te laten drogen. Als je dweil in de wasmachine en droger kan, is dat ook een goede optie. Wassen kan dan op 60 graden. Maak de emmers ook schoon en droog ze af. Laat de dweil nooit in de emmer staan; dit trekt schimmels en bacteriën aan.