alles over zonnebrand en hoe lang het werkt

Smeren, smeren en nog eens smeren: zodra de zon zich laat zien, trekken we zonnebrand uit de kast. Als we naar het strand gaan, in de tuin van het weer genieten of als we naar een zonnige vakantiebestemming vertrekken. Waarom smeren we eigenlijk zonnebrand? Omdat we onze huid goed willen beschermen tegen verbranding en roodheid, huidveroudering en -schade en ook huidkanker.
Wellicht vraag je je af hoe lang zonnebrand werkt als je je van top tot teen ingesmeerd hebt, hoe vaak je zonnebrand moet smeren en voor welke factor zonnebrand je moet kiezen. Op deze pagina lees je er alles over.
welke factor zonnebrand heb je nodig?
Als je je huid wilt beschermen tegen de zon, moet je eerst weten welke factor zonnebrand je nodig hebt. De beschermingsfactor wordt aangeduid met SPF (Sun Protection Factor) die bepaalt hoe effectief je zonnebrand is. Je kunt kiezen voor een lage (SPF 6-10), gemiddelde (SPF 15-25), hoge (SPF 30-50) of zeer hoge (SPF 50+) beschermingsfactor.
Welke factor zonnebrand jij nodig hebt is van een aantal dingen afhankelijk: je huidtype, het tijdstip (want midden op de dag is de zon het sterkst), de plek waar je bent (op het water weerkaatst de zon) en de hoeveelheid zonnebrand die je aanbrengt. Ook is de hoogte van de SPF die je nodig hebt afhankelijk van de hoeveelheid UV-straling. Hoe hoger de UV-straling, hoe hoger de SPF die je moet smeren. Dit kun je dagelijks controleren op een weerapp of UV-stralingsindex.
De meest voorkomende beschermingsfactoren zijn SPF 30 en SPF 50. Aangeraden wordt om altijd minimaal factor 30 te smeren. Over het algemeen is een lichtere huid en een kinderhuid kwetsbaarder voor verbranding.
Je kind of baby insmeren met zonnebrand is dus ook ontzettend belangrijk. Dat komt omdat een kinderhuid nog moet groeien en daardoor soms tijd tekort komt om door zonlicht beschadigde huid te herstellen. Deze schade, die niet aan de buitenkant te zien is, kan het risico op huidkanker verhogen.
Verder kun je je kind en jezelf beschermen door het dragen van een pet of hoedje. Ook is het aan te raden om tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op zijn sterkst is, uit de zon te blijven. Zorg ook vooral dat je kind een fijne zonnebril heeft (en kijk voor jezelf even bij onze zonnebrillen voor dames), want ook ogen zijn kwetsbaar voor de zon.
shop zonnebrand en aftersun bij HEMA
hoe vaak moet je zonnebrand smeren?
Als je eenmaal weet welke factor je nodig hebt, is er nog de vraag: hoe lang werkt zonnebrand? Over het algemeen geldt: smeer je een halfuur voordat je naar buiten gaat in, zodat de zonnebrand goed kan intrekken. Vervolgens herhaal je dit om de twee uur. Hoe vaak je moet smeren, hangt ook af van:
- Hoe sterk de zonkracht is;
- Op welke locatie je bent;
- Welk tijdstip het is;
- Welke factor je smeert; en
- Of je wel of niet gaat zwemmen.
Let op: zelfs als je waterproof zonnebrand gebruikt, blijft het belangrijk om opnieuw te smeren na zwemmen of afdrogen. De beschermingslaag verdwijnt namelijk deels, ook al zie je het niet direct.
hoe lang moet zonnebrand intrekken?
Smeer zonnebrand minstens 15 tot 30 minuten vóór je de zon in gaat. Zo krijgt het de tijd om in te trekken en goed te hechten aan je huid. Doe je dit pas als je al buiten bent, dan loop je de eerste minuten alsnog risico op verbranding.
wanneer moet je je baby en kind insmeren met zonnebrand?
Smeer je baby of kind bij voorkeur ’s ochtends al in, zodat de zonnebrand goed kan intrekken voordat je naar buiten gaat. Herhaal het insmeren daarna iedere twee uur. Houd je baby tot 1 jaar helemaal uit de volle zon, want hun kwetsbare huid kan er niet goed tegen. Ook bij kinderen geldt: altijd opnieuw smeren na het zwemmen, zelfs als je waterproof zonnebrand gebruikt.
hoeveel zonnebrand gebruik je?
Ook de hoeveelheid zonnebrand die je smeert is iets om op te letten, want dit heeft invloed op hoe lang zonnebrand werkt. Als je te dun smeert, gaat de beschermingsfactor omlaag. Smeer minimaal 7 theelepels per keer: één voor gezicht en hals, twee voor schouders en armen, twee voor borst, buik en rug, twee voor benen en voeten.
hoe lang blijft zonnebrand goed?
Zonnebrand is gemiddeld twee tot drie jaar houdbaar, maar dat geldt alleen als je het goed bewaart. Controleer altijd de PAO-markering op de verpakking – dat is het kleine potje met een getal erin, zoals “12M” (12 maanden houdbaar na openen).
Tip: bewaar zonnebrand op een koele, droge plek en stel het zo min mogelijk bloot aan hoge temperaturen. Warmte en zonlicht kunnen de werking namelijk sneller afbreken, ook al zie je dat niet meteen aan de buitenkant van de fles.
shop alles voor een fijne zomerdag
tips om je baby of kindje in te smeren
Je baby of kindje insmeren met zonnebrand kan nog best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn ook daar een aantal handige tips voor. Doe dit bijvoorbeeld meteen ‘s morgens al, dan is het onderdeel van de routine. Maak er een leuk moment van: zing een liedje of maak er een spelletje van. Je kindje afleiden met een spelletje of tussendoortje kan ook.
Heb je een peuter? Laat hem of haar dan helpen met smeren. Om je baby of kindje te beschermen tegen de zon, kun je naast smeren ook aan bedekkende kleding denken. Een hoedje of zonnebril komt altijd van pas, of wat dacht je van een speciaal uv-shirt? Bovendien heb je voor je kind zwemkleding nodig.
Denk aan een baby zwembroek of badpak. En voor je grotere kind kijk je bij de badmode voor meisjes of zwemkleding voor jongens.