zelf wijn maken
Hoe maak je je eigen wijn? Met de nieuwe MYO wijnpakketten van HEMA is het makkelijker dan ooit om zelf wijn te maken. Met alle ingrediënten die nodig zijn én een handige gebruiksaanwijzing maak je al binnen 10 dagen je eigen top wijn. In het ‘maak je eigen wijnpakket’ ontvang je gist en diverse smaken om je eigen blend te maken. Bovendien zit er een handige bag-in-box in het pakket waarmee je je eigen wijn goed in de koelkast kunt bewaren. Dat wordt lekker wijnen!
wijn maken voor beginners
Het maken van je eerste eigen wijn is een ware ambacht. Als je een MYO wijnpakket bestelt, krijg je natuurlijk een handige handleiding meegeleverd, maar we leggen het proces van wijn maken voor beginners graag aan je uit. Het maken van wijn begint door ervoor te zorgen dat de hygiëne gewaarborgd is. Daarom zal je eerst de materialen schoon moeten maken en ontsmetten met het meegeleverde ontsmettingsmiddel.
Daarna begint het wijn maken pas echt. Met warm en koud water plus het druivensapconcentraatmengsel zet je de eerste stappen naar je eigen wijn. Hier voeg je suiker aan toe om uiteindelijk alcohol in je wijn te krijgen. Let op, het is heel belangrijk om de temperatuur van je wijn te meten. Hiervoor krijg je een thermometerstripje, dat dit exact aangeeft. Als je de eerste stappen hebt doorlopen begint het gisting- en fermentatieproces. Laat de emmer met jouw zelf gemaakte wijn ten minste 7 dagen staan bij een gelijke temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Het is belangrijk dat de temperatuur constant blijft en de deksel niet geopend wordt. In de emmer vinden gedurende deze 7 dagen allerlei processen plaats die ervoor zorgen dat je straks een heerlijke wijn hebt.
Na deze 7 dagen gisting proef je voor het eerst jouw wijn. Als hij goed droog smaakt, is de gisting goed gegaan. Proeft de wijn zoetig, dan heb je nog een paar dagen gisting nodig. Als de wijn droog smaakt, ga je verder met de volgende stappen om de smaak nog verder te optimaliseren. Hiervoor kan je extra suiker toevoegen en gebruik maken van de verschillende meegeleverde smaken. Laat hierna de wijn opnieuw ongeveer 3 dagen rusten.
Nu is je wijn klaar voor gebruik en moet hij alleen nog worden overgebracht naar de 5 liter wijntas. Ook hiervoor krijg je alle benodigde materialen meegeleverd in het MYO wijnpakket. De wijn is hierna klaar om te drinken, maar we raden aan deze nog 1 a 2 weken verder te laten rijpen voor een nog betere smaak. Je serveert de witte wijn het best uit tussen de 8 en 12 graden. De rode wijn tussen de 13 en 18 graden.
rode wijn maken
Op hema.nl bestel je gemakkelijk rode wijn om zelf te maken. In dit rode wijnpakket zit genoeg om 5 liter eigen rode wijn te maken. Dat zijn ongeveer 40 glazen wijn. De rode Make Your Own wijn is niet alleen leuk om zelf je eerste wijn te maken, ze zijn minimaal net zo leuk om cadeau te geven. Dan heb je ook nog een goede reden om 10 dagen later terug te komen om het eindresultaat te proeven. Proost!
witte wijn maken
Behalve een heerlijke chateau-waardige rode wijn, kan je ook zelf een verfijnde witte wijn maken. Dit proces is gelijk aan het proces van het maken van de rode wijn, behalve dat op sommige momenten de temperatuur af zal wijken. Een witte wijn serveer je immers vaak kouder uit dan een rode wijn. Bovendien heb je door het toevoegen van extra suiker de kans om een halfzoete of zoete witte wijn te maken.
wat zit er in het MYO wijnpakket?
In het MYO wijnpakket vind je alles om binnen 10 dagen een heerlijke eigen wijn te maken. Maar wat heb je daarvoor nodig? In het pakket vind je een zakje met druivensapconcentraat, een sachet met wijngist & voedingsstof, sachet met eikenspaanders, sachet met stabilisator en twee sachets met klaringsmiddel A en B. Bovendien zitten er een gistingsemmer (11 liter) en deksel in het pakket, inclusief een thermometerstrip en sifonkit om je optimale wijn te maken. Omdat het maken van je eigen wijn een zorgvuldig werkje is, krijg je ook desinfectiemiddel in het pakket zodat alle materialen volledig schoon zijn. Je zelfgemaakte wijn kan je na het volledige wijnproces in een wijnzak van 5 liter doen, die je kan bewaren in een handige wijndoos. Om ervoor te zorgen dat alles goed gaat, krijg je uiteraard ook een handige werkbeschrijving meegeleverd. Het enige dat je zelf nodig hebt is een grote plastic of roestvrijstalen lepel/spatel om de ingrediënten te mengen en 900 gram kristalsuiker. En je hebt natuurlijk een gezonde portie geduld nodig, want het maken van je eigen wijn gaat niet over één dag ijs.