regelmatig een schoon bed zorgt voor een goede nachtrust
Een opgeruimde, schone slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust, net als een schoon bed. En natuurlijk een fijne pyjama of nachthemd voor dames. Tijdens je slaap zweet je, verlies je huidschilfers, huidvet en ander vuil dat aan je lichaam of in je haar zit. Het is dan ook van belang om regelmatig je bed te verschonen en je slaapkamer te luchten. Doe je dit niet, dan krijgen bacteriën kans om zich in je beddengoed te nestelen en daar kan je flink ziek van worden. Daarnaast is het toch heerlijk om ’s avonds in een frisruikend bed te duiken?
Hoe vaak moet je je bed verschonen?
’s Nachts verlies je ongeveer ¼ liter vocht (zweet), maar de een zweet meer dan de ander. Daarnaast zit je lichaam vol dode huidcellen en -oliën die je in de nacht kwijtraakt. Deze lichaamsstoffen komen allemaal in je bed terecht, daarom is het aan te raden je beddengoed wekelijks te verschonen. Bacteriën krijgen geen kans als je het dekbedovertrek, kussensloop en hoeslaken op 60 graden wast. Maak je bed overdag niet op, maar sla het om en laat het lekker luchten met het raam op een kier. Bij HEMA vind je ook speciale topper hoeslakens en boxspring hoeslakens die je eenvoudig kunt wassen. Handig voor een boxspring of je eerste matras. Door een waterdichte molton te gebruiken houd je ook je matras droog en schoon.
Hoe vaak moet je je dekbed reinigen?
Je dekbed hoeft niet wekelijks gewassen te worden, maar laat het wel elke week even luchten. De meeste dekbedden kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden. Bekijk de wasinstructies op het label voor de juiste temperatuur. Heb je een dekbed dat niet zelf gewassen kan worden, bijvoorbeeld een wollen dekbed? Dan kan je het chemisch laten reinigen bij de stomerij. Vergeet ook je kussen niet eens in de paar maanden te wassen.
Hoe kun je je dekbed het beste reinigen?
Een derde van je leven breng je door onder de lakens, dus af en toe je dekbed wassen is geen overbodige luxe. In de loop der tijd verzamelen zich huisstofmijten en bacteriën in je dekbed. Of je je dekbed zelf kunt wassen of dat je deze moet laten stomen hangt af van het soort dekbed dat je hebt en van je wasmachine.
Hoe kun je zelf je dekbed wassen in wasmachine?
De meeste dekbedden kunnen gewoon in de wasmachine. Vanaf 60 graden worden bacteriën en huisstofmijten gedood, maar bekijk altijd eerst de wasinstructies even. Alle HEMA dekbedden kunnen in de wasmachine gewassen worden op maximaal 40 graden. Je kan er ook voor kiezen om eens in de zoveel tijd je dekbed chemisch te laten reinigen.
Kan ik mijn dekbed drogen in de droger?
Na een frisse wasbeurt van een synthetisch, bamboe, halfdons of donzen dekbed kan je deze drogen in de droger. Als je het dekbed lekker luchtig wilt houden, kan je een paar tennisballen in de droger bij het dekbed stoppen. Deze zorgen ervoor dat je dekbed als het ware opgeklopt wordt tijdens de droogbeurt. Een dekbed van wol kan niet in de droger, deze kan je het beste (buiten) uithangen en laten drogen.
Welk dekbed moet ik laten stomen?
Alle dekbedden van HEMA kunnen in de wasmachine gewassen worden tot maximaal 40 graden. Een dekbed van wol kan wel iets stugger worden als je het wast. En bij te hoge temperatuur kan de wol krimpen. Daarom kan je een wollen dekbed beter chemisch laten reinigen. Bij de stomerij wordt het dekbed met professionele middelen gereinigd en kruip je ’s avonds onder een heerlijk schone wollen dekbed.
Tips voor het opbergen van je dekbed
Als je een 4 seizoenen dekbed hebt, dan gebruik je soms het zomerdeel en soms het herfstdeel. Het dekbed dat je niet gebruikt kan je opbergen in de opberghoes van het dekbed. Of je kan kiezen voor een vacuümzak voor dekbedden. Zo’n vacuümzak beschermt het dekbed tegen vocht, schimmels en insecten. Vouw je dekbed op zodat het in de zak past en trek de zak vacuüm door de stofzuiger op de opening te zetten. Dit is de schoonste manier om je dekbed op te bergen.

Wanneer moet ik mijn dekbed vervangen?
Wist je dat de levensduur van een dekbed zo’n tien jaar is? Slaap je al jaren onder hetzelfde dekbed, dan wordt het misschien eens tijd om deze te vervangen. Door het gebruik wordt de vulling steeds wat dunner of het verschuift en er komen lege plekken in je dekbed. De tijk van je dekbed slijt ook waarmee het de isolerende werking en dus warmte verliest. Daarnaast zit een dekbed na tien jaar vol transpiratievocht waardoor het een broeinest van bacteriën wordt. En misschien ligt je dekbed ook niet meer zo lekker als in het begin? Leg daarom elke acht tot tien jaar een fris nieuw dekbed op je bed.
Waar kan ik mijn oude dekbed inleveren?
Als je dan na een jaar of tien besluit om een nieuw dekbed te kopen, wat doe je dan met je oude dekbed?
Natuurlijk kan je het weggooien in de afvalcontainer, maar je kan er ook voor kiezen om het te recyclen.
Breng oude dekbedden bijvoorbeeld naar een textielcontainer, ze zijn namelijk voor het grootste gedeelte recyclebaar.
Wil je je versleten dekbed toch weggooien, dan kan je het aanbieden bij het grofvuil.
weinig slaap niet goed voor je is? Maar te lang (uit)slapen ook weer niet. Zet die wekker dus maar in het weekend, want je kan het beste opstaan tussen 7 uur en 8 uur. Een goede nachtrust betekent namelijk zo’n zeven tot acht uur slaap per nacht. Slaap je langer, dan wordt je bioritme ontregelt en kan je slaapklachten ontwikkelen.
beweging helpt als je moeilijk in slaap komt of ’s nachts wakker ligt? En daarmee bedoelen we echt niet dat je een bootcamp les moet gaan volgen, maar maak buiten een wandeling voordat je gaat slapen. Of ga een rondje fietsen of hardlopen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een groot verband is tussen beweging en de kwaliteit van je slaap. Naar buiten dus, als je zo naar bed wilt.
je veel meer draait in je slaap dan je denkt? Gemiddeld draaien we zo’n veertig keer per nacht. Vaak heb je dit niet eens door. Het draaien heeft wel een functie: het stimuleert de doorbloeding in je lichaam. Daarnaast is het goed voor je gewrichten, zo wordt de druk over de hele nacht verdeeld.